Előíró karbantartás
(Prescriptive Maintenance, RxM)

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia egyre magasabb szintű felhasználásával a prediktív (előrejelző) karbantartás az eszközkarbantartási követelmények előrejelzésének segítségével előzi meg a gépek esetleges meghibásodását, mivel lehetővé teszi tervezett karbantartás hatékony ütemezését még a berendezés meghibásodása előtt.

Ezzel szemben az előíró karbantartás nemcsak a meghibásodás jeleit keresi, hanem információt nyújt arról is, hogyan lehet késleltetni, vagy teljesen megszüntetni a berendezés meghibásodását. Képes megvizsgálni a korábbi adathalmazokat, és minták segítségével elkülöníti a lényeges adatokat a hipotetikus működési környezet biztosítása érdekében. Ezért a lehető legrészletesebb adatokra és karbantartási útmutatóra van szükség. Az útmutató leírja az észlelt meghibásodás esetén szükséges teendőket, valamint azonnal értesíti a megfelelő személyeket. Ehhez szükség van komplex és valós idejű folyamatkezelésre, a karbantartás és a termelés hatékony együttműködésére, valamint az esetleges problémák pontos megértésére és az információk teljeskörű megosztására az érintett egységek között.

Az előíró karbantartás hatékonysága érdekében a gépi tanulási modellt ki kell képezni a korábbi események és a szolgáltatási adatok megfigyelésére képes érzékelők használatára. Minél több kiváló minőségű és részletes információ áll rendelkezésre, annál pontosabban meghatározható a karbantartás szüksége és folyamata.

Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a gép tanulási képessége szélesebb körben alkalmazható legyen egy vállalkozás vagy szervezet fizikai működésében. Hónapokkal azelőtt azonosíthatja az esetleges meghibásodásokat, hogy azok nyilvánvalóvá válnának az emberi üzemeltetők számára.

 

Ezek alapján elmondható, hogy az előíró karbantartás átalakítja az eszközteljesítmény-menedzsmentet azzal a feltevéssel, hogy a gyártási problémák és meghibásodások egyszerű előrejelzése helyett már eleve javításokat írhatunk elő a készülékeknek, amik ezután az előírásoknak megfelelően képesek eljárni. Az előíró karbantartás olyan eszközkarbantartási stratégia, amely a gépi tanulást alkalmazza a működési feltételeknek a kívánt eredményekhez történő igazításához, valamint intelligens ütemezéssel és az eszközök karbantartásának önálló megtervezésével bír.